Gegužės 7-oji – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena

 

2024 m. gegužės 7-oji – ypatinga diena: sukanka 120 metų, kai buvo panaikintas lietuviškos spaudos draudimas, kuris tęsėsi 40 metų (1864-1904 m.).

Mūsų mokyklos 7-10 klasių mokiniai paminėjo gegužės 7-ąją – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Dešimtokai, pakviesti Pociūnėlių miestelio bibliotekos bibliotekininkės Elenos Jankūnienės, dalyvavo akcijoje ,,Sustabdyta minutė – knygai“. Kartu dalyvavo dešimtokų klasės auklėtoja Aldona Maračauskienė bei lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Roma Buivydienė. Jaukiai įsikūrę prie ,,Knygų namelio“, esančio mokyklos kieme, visi kelias minutes tyliai skaitė ištraukas iš pasirinktų knygų. Bibliotekininkė priminė, kuo svarbi ši akcija, padėkojo už dalyvavimą.

Kitų klasių mokiniai žiūrėjo ir aptarė vaizdo įrašus apie Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Peržiūrėti šie įrašai: ,,Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena: kokia kaina susigrąžinome lietuvišką žodį?“, ,,Gegužės 7-oji – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena“, ,,Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena“. Vaikai taip pat apžiūrėjo laikraščių parodėlę, surengtą lietuvių kalbos ir literatūros kabinete. Parodėlėje – 2023-2024 m. išleisti laikraščiai ,,Radviliškio naujienos“ ir ,,Radviliškio kraštas“, kuriuose rašoma apie mūsų mokykloje vykusius renginius (rašė mokyklos mokytojos). Vaikams buvo įdomu prisiminti, kokie renginiai vyko, smagu pamatyti nuotraukas, kuriose – jie patys ar bendramoksliai. Periodiniai leidiniai mokiniams įrodė, kaip svarbu, kad išsaugota gimtoji lietuvių kalba, viena seniausių ir sunkiausių kalbų pasaulyje.

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos paminėjimas – pagarbos ir meilės lietuviškam žodžiui ženklas.

 

 

Roma Buivydienė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja