Pažintis su Lietuvos Respublikos Seimu ir sostinės senamiesčiu

Mūsų mokyklos 6-10 klasių mokiniai, lydimi direktoriaus Anatolijaus Gailiūno bei specialiosios pedagogės ir logopedės Irenos Aukselienės, gruodžio 11 d. lankėsi Vilniuje. Svarbiausia išvykos į sostinę dalis – pažintis su Lietuvos Respublikos Seimu. Išvyką į Seimą padovanojo LR Seimo narė Asta Kubilienė, kilusi iš Pociūnėlių, baigusi Pociūnėlių vidurinę mokyklą.

LR Seimo rūmuose mūsiškius pasitiko Seimo narės Astos Kubilienės padėjėja Audronė Ivanauskienė. Netrukus mokiniai ir pedagogai buvo pakviesti ekskursijon po Seimo rūmus. Ekskursijos gidė įdomiai pasakojo apie rūmų architektūrą, apie jų statybai vadovavusius architektus Algimantą ir Vytautą Nasvyčius, apie vitražus ir jų kūrėją Kazį Morkūną. Įdomu buvo pamatyti Gediminaičių stulpus, papuoštus tautinėmis juostelėmis, atkeliavusiomis iš visos Lietuvos mokyklų.

Gidė supažindino su Seimo rūmų salėmis. Mokiniams didžiulį įspūdį paliko Kovo 11-osios salė, kurioje 1990 m. kovo 11 d. buvo pasirašytas Lietuvos Nepriklausomybės Aktas. Vaikai sužinojo, kurioje vietoje salėje tuomet sėdėjo Nepriklausomybės Akto signataras Kęstutis Rimkus, gyvenęs Pociūnėliuose. Įdomu buvo susipažinti ir su kitomis Seimo rūmų salėmis. Mokiniai klausėsi gidės pasakojimo apie 1991 m. sausio 13-osios įvykius prie Seimo rūmų. Jos pasakojimą papildė Seimo nario Emanuelio Zingerio prisiminimai.

Mokiniai stebėjo Seimo posėdį, kuriame buvo svarstomas mūsų valstybės biudžetas. Po posėdžio įvyko susitikimas su Seimo nare, Sveikatos reikalų komiteto pirmininke Asta Kubiliene. Ji papasakojo apie Seimo veiklą, pabendravo su mokiniais ir pedagogais, palinkėjo sėkmės moksle, gražių artėjančių švenčių, kiekvienam įteikė po atminimo dovanėlę. Mokiniams pasitaikė proga pabendrauti ir su Seimo nariu, Sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga. Bendravimas su Seimo nariais mokiniams liko nepamirštamas.

Vėliau mokiniai pasivaikščiojo po Vilniaus senamiestį. Stebėjo ir aptarė senamiesčio architektūrą, pastatų stilius. Sustojo šalia Lietuvos Respublikos Prezidentūros, iš lauko apžiūrėjo pastatą, kuriame dirba šalies Prezidentė. Aplankė Aušros vartų Švč. Mergelę Mariją. Sužavėjo auksinė Švč. Mergelės Marijos karūna, naujai nulieta už žmonių suaukotas lėšas. Katedros aikštėje vaikai apžiūrėjo prakartėlę, pasigrožėjo puošnia Kalėdų egle. Dar vieną labai gražią eglę jie matė Rotušės aikštėje.

Pažintine ekskursija į šalies sostinę mokiniai ir pedagogai liko be galo patenkinti. Pagilintos istorijos, pilietinio ugdymo, dailės, ekonomikos žinios. Buvo įdomu ir smagu!  Įspūdžių daugybė!